Els nadius digitals nascuts al segle XXI tenen uns hàbits tecnològics diferents dels seus predecessors. En l’actualitat, aquesta generació Z defuig de Facebook, sigui de manera temporal i transitòria, i se senten més còmodes en d’altres xarxes socials.
Fins fa pocs anys, els adolescents només navegaven per la major xarxa social del món, Facebook. Era més que un fet que només existia aquesta xarxa per conèixer noves amistats, seguir famosos, empreses “cool”, les últimes modes, tendències… Ara bé, en l’actualitat els joves ja prefereixen estar a Twitter, Instagram o Snapchat, en detriment de la xarxa que va fundar Mark Zuckerberg el 2004. La majoria perquè veuen que no és un lloc ideal i detecten que estan permanentment controlats pels seus pares o tutors legals. Tot i les novetats i els canvis que es produeixen a Facebook -entre cada sis i dotze mesos- per millorar-la es fa impossible tenir una continuïtat permanent en el temps. Els adolescents, que són els que estan més connectats, evidencien que Facebook està enmig d’un procés de “jubilació” per a ells.
Fins i tot, propis investigadors de la Universitat de Princeton fan un pronòstic de defunció de la major xarxa social del món i prediuen que s’acabarà el 2017. Serà el moment en que Facebook perdrà el 80% dels usuaris. Només caldrà veure la línia temporal del temps per veure si serà cert o, per contra, hauran fallat els seus pronòstics.
Les dades aprofundeixen en la davallada de Facebook, que ha anat perdent atractiu per a joves des de 2013, segons les enquestes de Piper Jaffray que elabora aquests estudis des de fa tretze anys. El propi Mark Zuckerberg és conscient de la pèrdua i per això va firmar la compra d’Instagram el 2012 per 1.000 milions de dòlars.
Per tant, la creixent presència d’adults a Facebook explica bona part de la pèrdua de popularitat d’aquesta xarxa entre els més joves. Els moviments a les xarxes és constant i les persones primerament es mouen per la moda i després pel lloc que volen visitar o gaudir d’una nova aventura que interessa els propis usuaris. I Instagram té un gran target: el poder de la imatge, que és el primer que veus a cada actualització (Twitter, per exemple, primer observes el text).
Des de la Factoria valorem que s’han de fer servir les diferents xarxes socials que tenim al nostre abast, això sí, amb un cert criteri del que és millor i usable per a cada persona, empresa i entitat. Els joves han de ser conscients que Facebook té unes característiques determinades i que Instagram i Twitter té uns altres avantatges. La qüestió és ser-hi en aquest món digital i hiperconnectat. I per a Facebook, en el fons no és cap problema, per això va comprar Instagram.