La primera xarxa social rellevant en el món online va ser Fotolog. Aquesta va morir de manera silenciosa el 4 de gener de 2016. Va ser clarament la precursora de Facebook, Instagram i Pinterest. Les primeres ‘It girls’ van ser en aquell moment les anomenades ‘reines del Fotolog’ i es creaven simplement vincles d’amistat.
Era aquella típica xarxa la qual si no tenies Fotolog no erets ningú. Aquest portal va néixer l’any 2002 i en poc més de vint-i-quatre mesos es va convertir en una xarxa massiva amb milions d’usuaris. Era com una mena d’Instagram però sense etiquetes, ni localitzacions ni emoticones. L’usuari i seguidor d’aquesta xarxa que començava a estar de moda penjava diàriament fotografies i contava el que volia i més. Cal recordar que en aquella època, principis del segle XXI, la majoria de fotografies es feien amb càmera de fotos. Naixia així una nova manera d’informar, comunicar i observar que feia aquell usuari en concret. En aquest sentit, l’any 2007 va arribar a ser una de les vint pàgines més visitades a tot el món.
Aquest desenllaç final demostra la volatilitat de les dades i la multitud de fotografies que intentem conservar al núvol. La immensa quantitat de xifres perdudes formen part de la història d’Internet. Ens hem acostumat i habituat a guardar les nostres vides i la memòria al núvol sense voler o, per inèrcia, sense pensar en la possibilitat de perdre-ho tot en algun determinat dia al llarg del temps.
El que sobta d’aquest tancament definitiu és que no s’ha avisat, ni tan sols s’ha fet una nota de premsa o un comunicat oficial. Per tant, milions d’instantànies se’n van directament a la tomba del record amb la desaparició de la que en el seu dia va ser la reina de les xarxes socials.
Per tant, més de trenta milions d’usuaris han perdut tot el que compartien de forma diària online durant més d’una dècada. Segurament, a dia d’avui, la majoria d’usuaris no estaran tristos veient que estan de manera permanent en altres xarxes socials però ni haurà d’altres que ho estaran per la pèrdua de certs records prematurs o en plena adolescència. Amb tot, als nous millenials no se’ls ha d’explicar aquesta mort, ja que directament estan instal·lats a Facebook i són fans seguidors d’Instagram. El cas és que Fotolog no ha volgut fer cap mena de soroll i ha marxat en silenci, ensenyant i mostrant aquest silenci tal i com en els darrers anys ni es sentia a parlar, això sí, quedant en els nostres records per sempre.
Potser que d’aquí d’una dècada haurem d’escriure un altre breu article similar anunciant la mort d’Instagram, la xarxa fotogràfica de moda. Res està escrit, el que preval és la moda i el dia a dia segons els gustos dels usuaris.