De cares al públic, la Babolat Play Pure Drive, és una raqueta més. Feta de fibra de carbó, ben encordada i amb un bon “grip” per subjectar-la amb fermesa. Però per dins amaga sensors i xips que capten la vibració de les cordes així com el moviment de l’estri en qüestió. I un cop acabat el partit, ja sigui per mòbil o per ordinador, permet analitzar cada aspecte del joc.
Babolat (fundada al 1875) pretén “legalitzar” aquesta nova creació en breus per poder-la portar al mercat. Els hi ha costat temps, esforç i diners. Però el que està clar és que tot aquest desenvolupament havia de portar a la llum les pautes del futur del tenis. I ho faran per la porta gran, sotmetent la seva raqueta interactiva a l’examen i la posterior aprovació de la Federació Internacional de Tennis. Que en regularà l’ús per evitar futurs conflictes d’avantatges en el joc.
El tennis mai ha estat exempt de polèmica. La ràpida incorporació de noves tecnologies en aquest joc ha fet que sovint les regulacions arribessin tard. Com quan varen sorgir les raquetes de metall; que van suposar un clar avantatge respecte els jugadors que n’utilitzaven de fusta. Aquesta regulació busca un punt equitatiu entre jugadors i oferir la possibilitat de guanyar a partir del material apte.
Aquesta regulació també ha d’aportar aigua clara sobre el tema de la protecció i la confidencialitat de la informació obtinguda per la raqueta. Si l’espionatge esportiu s’assabenta que el rendiment del nostre rival baixa dràsticament al segon set, no estem davant d’un cas de desavantatge?
Tot sembla indicar que aquests canvis han arribat per quedar-se. Fet que no incomoda a la figura de l’entrenador personal. Que ho veu més com un estri complementari a la seva feina, que no pas com La raqueta que t’entrena.una amenaça.