Si et posen bastons a les rodes per continuar endavant tens dues opcions: caure a terra o baixar i seguir el camí a peu. I això és exactament el que estan fent Uber i Airbnb, les dues plataformes més grans d’economia col·laborativa que existeixen.
El seu problema sorgeix després que els hi suspenguessin el servei per ordre judicial. Així com també amenaces de multa (fins a 60.000 euros) per als usuaris del servei. I com que a tota acció li correspon una reacció, han iniciat una intensa activitat sota el que denominen una “public policy”. On defensen el nom i l’honor de la marca envers les fortes campanyes negatives que reben per part dels sectors del transport i del turisme.
Uber, que s’encarrega de posar en contacte conductors i passatgers particulars amb un mateix destí, va iniciar la seva implantació des de Barcelona. On va topar frontalment amb el sector del taxi. Que van al·legar que els usuaris de l’app ni disposen de llicència ni paguen impostos. La pressió que va fer el sector del transport va ser tal, que finalment se li va denegar l’activitat del servei a Espanya.
En resposta a aquest fet, l’empresa d’estats units ha engegat la comunitat UberLOVE, on hi recull les experiències dels conductors i dels usuaris. Ho fan en format de petites càpsules, i òbviament totes les opinions són positives. I per si això no fos poc, la pròpia empresa Uber publica estudis i llança missatges amb ànims de demostrar que el sector tradicional necessita evolucionar i adaptar-se als nous temps.
Airbnb, amb una història similar a l’anterior, tampoc té massa sort en aquest sentit. La Generalitat va anunciar fa poc temps una llei per regular l’activitat econòmica col·laborativa. D’aquesta manera se’ls tancaven les portes per exercir la seva activitat malgrat tenir més de 1000 habitatges particulars funcionant a ple rendiment a (sent aquesta ciutat un dels principals atractius que tenen a escala mundial). Els d’Airbnb van un pas per davant en el tema “public policy” al tenir una base social molt més consolidada, i una figura publica (Ángel Mesado) que s’encarrega de la difusió d’aquesta tasca; projectant una imatge impol·luta de la marca.